Niclas Zeising började programmera open source när han var 15 år. Redan då var intresset för kod och teknik stort. Och det har inte blivit mindre med åren, snarare tvärtom.
Niclas Zeising – konsult på B3 Init
Idag arbetar Niclas som systemadministratör inom Polisen, ett konsultuppdrag för B3 Init där han framförallt jobbar i en Linux- och Unix-miljö. Han också involverad i FreeBSD-projektet, ett av världens största och äldsta open source projekt.
Vad innebär open source?
– Open source, eller öppen källkod på svenska innebär att programkoden bakom ett datorprogram inte är proprietär, och vem som helst kan få ta del av den, använda den, modifiera den och distribuera ändringarna vidare till andra.
Varför gillar du det?
– Jag gillar själva grundtanken om att dela med sig och lära av varandra. Jag gillar också filosofin som främjar fri och öppen tillgänglighet av programvara. Att koden inte är proprietär och går att ändra minskar också risken för att låsa in sig i en viss lösning.
Berätta om din bakgrund inom open source?
– Intresset för open source började nog redan på gymnasiet då jag började använda operativsystemet FreeBSD och så småningom involverade mig i FreeBSD-projektet, ett stort open source projekt, där jag fortfarande är involverad mer än 15 år senare. Jag arrangerar även sedan ett par år en Meetup med fokus på BSD-familjen av operativsystem.
Vad innebär ett open source-projekt?
– Karaktäristiskt för open source projekt är att mjukvaran utvecklas, testas och underhålls av oberoende personer, organisationer och företag som koordinerar sitt samarbete via ett community på Internet. De flesta inblandade gör det på sin fritid, för att det är roligt och givande, men många open source projekt, speciellt de större, har även sponsorer och företag som bidrar med t.ex. pengar eller betald tid för utvecklare. Communityt är mycket mer än bara kod och utveckling, det fyller även en stor social funktion då vi utvecklare träffas i olika sammanhang, utbyter tips och idéer och framför allt har det kul tillsammans.
Vad är FreeBSD-projektet?
– FreeBSD är ett fritt open source Unixliknande operativsystem med rötter i BSD Unix från University of Berkely i Carlifonien. Det är främst känt för sin nätverks- och lagringsprestanda och används i många sammanhang, både som operativsystem på servrar, i specialprodukter och inbyggda system samt på arbetsstationer och laptops. Det används t.ex. av Netflix och finns i PlayStation 3, 4 och 5. FreeBSD-projektet är ett av världens största och äldsta open source projekt och arbetar med att utveckla och förbättra FreeBSD, dess dokumentation och applikationer och annan mjukvara i ekosystemet runt operativsystemet.
Varför blev du involverad i just FreeBSD-projektet?
– Av en slump började jag använda FreeBSD, och då blev det naturligt för mig att involvera mig i det projektet. Det har nu gått över 15 år sedan mitt första bidrag och en stor anledning till att det blivit så länge är att jag fortfarande tycker det är roligt och utvecklande. Jag har också träffat många fantastiska människor genom projektet, och communityt och människorna runt projektet är en stor orsak till att jag fortfarande engagerar mig.
Vad är det bästa med att jobba på B3?
– Kollegorna och kulturen! Och att jag får utöva mitt intresse inom ramen för jobbet. På B3 finns det stora möjligheter att påverka din egen situation både när det gäller uppdrag och att vidareutveckla dig inom det du är intresserad av. Det sporrar mig. Det är kul!