Hur bygger man innovationsdriven organisation, vad kan man göra för att öka sin innovationskapacitet och vad är egentligen en tvåhänt organisation? Detta är något av vad det kommer handla om på ett frukostseminarium som arrangeras av B3 Ledning den 10 april där Leif Denti, innovationsforskare vid Göteborgs universitet, är gästtalare. Leif Denti har skrivit sin avhandling om ledarskapets roll för innovation inom en organisation och berättar här lite mer om vad det kommer handla om på seminariet och hur organisationer kan bli framgångsrika med innovation.
Vad kommer du att prata om på frukostseminariet?
– Jag kommer att berätta om hur man utvecklar en innovationsdriven organisation och reda ut förhållandet mellan kultur och struktur. Det är viktigt att hitta arbetsformer som uppmuntrar till nytänkande och där finns det en konflikt inom många organisationer idag. Många medarbetare är kreativa och nytänkande men sitter fast i strukturella frågor med mötesfyllda dagar och arbetsförhållanden som ger lite utrymme för nytänkande. Jag menar därför att det viktigaste för en organisation är att börja med att ändra strukturen och skapa förutsättningar för innovation. Medarbetarna måste förstå hur de kan gå tillväga med nya idéer och idéerna måste fångas upp. Det handlar mycket om ledarskap. Man får mycket gratis om man kan tillåta folk att jobba mer innovativt istället för att börja i andra ändan - då är man ändå fast i strukturella frågor.
Många organisationer pratar om innovation men det är få som lyckas åstadkomma förändring i praktiken.
Intresset för innovation är väldigt stort men har organisationerna också blivit mer innovativa? Vad ser du i din forskning?
– Generellt är mitt svar nej. Det pratas mycket om innovation men det händer inte så mycket i praktiken. Och det har egentligen inte heller hänt jättemycket sedan Jan Carlzons bok Riv pyramiderna! utgavs 1987. Det är en klassiker när det gäller strategiskt ledarskap med fokus på att ta vara på medarbetarnas erfarenheter, bryta otympliga hierarkiska strukturer och ha tydliga strategiska mål. Boken är lika aktuell än idag. För det handlar just mycket om att undanröja hinder och skapa utrymme för kreativitet. Men det tycks vara svårt inom många organisationer med högt tempo och medarbetare med pressade agendor. Då är det bara de riktiga eldsjälarna som orkar driva sina idéer, men det är viktigt att nå ut bredare för att kunna bryta ny mark.
Hur kan innovation uppmuntras och vad kan man själv gör för att träna upp sin kreativa förmåga?
– Våga ifrågasätt och våga utmana! Tänk i nya banor och ifrågasätt arbetssätt. Behöver du egentligen gå på alla möten eller kan du lägga tiden på något annat som skapar mer värde? Det är några tips på vägen. Och våga misslyckas och göra fel! Det är viktigt att våga testa och utmana, annars är det svårt att komma framåt. Reflektera över hur du jobbar idag - och inte minst, se till att ha det roligt också!
Har du något tips till den som är nyfiken och vill veta mer?
– Jag kan tipsa om Spinnovation, en podd om innovation som ges ut av RISE. Regelbundet publiceras nya avsnitt som belyser innovations ur olika vinklar och med olika gäster. Se mer via denna länk
Seminariet: Så bygger du en innovativ organisation som möjliggör digital transformation ägde rum den 10 april 2019.
På B3 finns erfarna konsulter som stöttar företag och organisationer i hela kedjan från strategi till effekthämtagning. Vi har en väl beprövad metodik för att utveckla organisationers innovationsförmåga där vi fokuserar på såväl struktur som kultur och ledarskap för att skapa mätbart värde genom innovationsarbetet. Kontakta oss gärna om du vill veta mer eller diskutera de utmaningar ditt företag står inför.