B3 distansutbildar studenter på Nackademin

Bli kontaktadarrowIcon
NYHET 27 MARS 2020
__

B3 distansutbildar studenter på Nackademin

Nyligen fattades beslutet om att gymnasieutbildningar och högre utbildningar om möjligt ska hållas på distans för att minska smittspridningen av Covid-19 i samhället. B3 utbildar studenter på Nackademin och har snabbt ställt om till att hålla föreläsningar för studenterna hemifrån, istället för i klassrummet. Våra två lärare Emelie Wettervik och Simon Molander på B3 Init delar med sig av erfarenheter och tips.

Vad är det för kurs ni håller?
— B3 har under flera år hållit kurser inom olika områden för Nackademins studenter. Vi undervisar i programmeringsspråket Python inom ramen för Nackademins tvååriga YH-utbildning IT-infrastrukturspecialist. Kursen ger studenterna en grund i programmeringsspråket Python så att de ska kunna utföra enklare programmering, kodläsning, och felsökning sant arbetsprocesser. Vi håller föreläsningar tre gånger i veckan, normalt på plats på Nackademin, men nu istället via digitala kanaler.

Hur har det varit att ställa om och istället hålla all undervisning via digitala kanaler?
— Överlag har det funkat mycket bra. Vi hade lite problem i starten med en avgrävd kabel, men nu flyter det på bra och det har varit förhållandevis lätt för oss att ställa om. En stor del i detta är ju förstås att både vi och studenterna är vana att kommunicera digitalt. Självklart blir det en annan upplevelse att vi bara ses via skärm och inte fysiskt i ett klassrum, men det är ändå väldigt tacksamt att vi har tillgång till så bra plattformar och kan hålla utbildningen med god kvalitet.

Vilka kanaler använder ni?
— Nackademin använder en plattform, Starleaf, där vi håller liveföreläsningar. Föreläsningarna spelas också in och på så vis kan studenterna även lyssna på dem i efterhand om de vill repetera något. Vi har också chatfunktioner både via röstmeddelande och text där studenterna kan ställa frågor, antingen online på föreläsningarna eller senare.

Vad är den största skillnaden i att köra online istället för på plats i klassrummet?
— I ett klassrum har du som lärare möjlighet att gå runt, kika över axeln och hjälpa studenterna med svåra uppgifter, den kontakten tappar vi ju nu. Men vi kompenserar med att studenterna kan skicka över kod och olika lösningar på uppgifter löpande så att vi kan vägleda och ge tips. På så vis funkar det bra, även om det blir mer anonymt. Många studenter uttrycker också att de tycker det är svårare att få en bra studiemiljö när de sitter hemma.

Har ni något tips till andra som håller föreläsningar eller presentationer via digitala kanaler?
— Det finns oändliga möjligheter att hålla utbildning via digitala plattformar idag, men det kräver kanske lite mer planering. Kombinera gärna olika kanaler som streamade tjänster, chatfunktioner etc. Då blir det lättare att skapa interaktion med deltagarna och även se vad andra ställer frågor om. Var generös med att svara på frågor och finnas tillgänglig för att fånga upp sådant du annars hade sett på plats, så att du inte riskerar att tappa någon. Nyttja digitaliseringens möjligheter och försök att göra det bästa av situationen.

Läs mer om utbildningen på Nackademins webbplats

Nyfiken på hur vi kan hjälpa dig? Kontakta oss gärna!